Bismillahirrahmannirrahim~
Hi, assalamualaikum ! kita berjumpa
kembali dalam sesi berkongsi ilmu dalam food and beverages services.
Pada kali ini kami mempelajari sesuatu yang baru dalam industri iaitu
cara membersihkan peralatan atau lebih dikenali sebagai utensil dalam
industri ini seperti dinner plate, knife, fork dan lain-lain. Pada
hari ini (nama lect) telah mengajar kami dengan mempaparkan satu
video yang ringkas dan padat cara untuk membersihkan peralatan dalam
food and beverages industri dengan betul.
Untuk pengetahuan anda semua, cara
kita membersihkan peralatan pinggan mangkuk di rumah dengan cara yang
betul dalam industri adalah lain sama sekali. Contohnya, di rumah,
ibu kita tidak menitik beratkan tentang kesan jari yang ada pada
pinggan akan tetapi dalam industri, ia adalah dilarang sama sekali.
Tambahan pula, di rumah kita membasuh pinggan dengan menggunakan air
biasa atau air sejuk tetapi ia berlaku disebaliknya dalam industry
iaitu mereka menggunakan air panas.
Ini adalah sebahagian daripada
aktiviti kami di dalam class.
masa ni kami sedang berbincang tentang cara yang betul untuk menggilap peralatan.
ini pose dr kami ! :p
Steps to sterilize the flatware and cutlers:~
Step 1 = Prepare hot water in a bowl.
Step 2 = Rinse the flatware and the cultleries to the hot water.
Step 3 = Next,cover your left hand with wiping cloth.
Step 4 = Then,take one cutlery with tong and put it on top of the wiping cloth.
Step 5 = Hold the hand grip with the right thumb.
Step 6 = Next,lustrous the whole cutlery with the tip of the cloth.
Step 7 = Make sure the thumb print is not marked at the cutlery.
Step 8 = Place all the cutlers and the flatware that been sterilize at the tray.
No comments:
Post a Comment